Escola Pare Algué

Lloc Escola Pare Algué, Manresa
Dirigit a comunitat educativa
Conductors arquitectes d’El globus vermell

Aquest projecte és part del programa divulgatiu Patis x Clima Catalunya, que contempla un conjunt d’activitats d’assessorament per a administracions públiques, d’acompanyament i de co-creació per a comunitats educatives per a la transformació dels seus espais exteriors.

L’escola Pare Algué va ser escollida a la convocatòria “Projecte de Renaturalització del nostre pati”, adreçada a totes les escoles públiques del municipi de Manresa. El procés d’acompanyament va constar de cinc sessions d’intercanvi, on es recull la veu de tots els membres de la comunitat educativa per tal de recollir idees i necessitats que detecta la mateixa comunitat. Durant el procés s’ha comptat amb la veu d’alumnes, famílies d’alumnes, professorat, equip directiu, responsables de manteniment, i diversos representants de l’Ajuntament de Manresa en els camps d’Acció Climàtica i Educació, Ensenyament, i Jardineria.

A partir de les necessitats detectades amb les activitats proposades a la primera sessió, s’han realitzat tres sessions més de co-disseny participat que han determinat les actuacions dutes a terme. En termes generals el projecte proposa: ampliar les zones verdes actuals i crear-ne de noves; dotar l’espai de zones amb intensitats d’ús diferenciades (activitats de baixa, mitjana i alta intensitat); millorar les zones de joc; crear més espais protegits del sol; diversificar els usos lúdics exteriors, a la vegada que té en compte l’ús esportiu que es fa fora d’horari lectiu.

El projecte planteja solucions crucials d’adaptació i mitigació com ara l’augment de la cobertura vegetal en diferents estrats per afavorir la biodiversitat i la gestió de l’aigua mitjançant recollida i emmagatzematge de pluvials, així com la implementació de sistemes urbans de drenatge sostenible i la recuperació de les superfícies permeables per evitar aigües torrencials i afavorir la infiltració.

El projecte proposa transformar gran part de la superfície dels espais exteriors amb els següents objectius:

  1. Aportar diversificació pel que fa als usos del pati oferint així múltiples opcions de joc i activitats fins ara no contemplades.
  2. Millorar les connexions entre les diferents zones i integrar els elements ja existents
  3. Renaturalitzar el pati i assegurar-ne la sostenibilitat al llarg del temps mitjançant l’aplicació de sistemes de drenatge sostenible com ara zones d’infiltració, la millora de la qualitat del sòl i la instal·lació d’un sistema de recollida i emmagatzematge d’aigües pluvials

Tenint en compte la magnitud de l’actuació, es planteja la seva implementació en 5 fases:

  • Fase 0: Dipòsit semisoterrat i escenari d’esdeveniments
  • Fase A: Filtre vegetal, nous espais d’estada i àgora
  • Fase B: Extensió de les aules cap a l’exterior, espais de joc tranquil i pèrgola d’ombra vegetal
  • Fase C: Filtre vegetal i zona d’infiltració, aula exterior, muntanyeta de joc infantil i àgora
  • Fase D: Bosc d’ombra i infiltració, jardí de pluja i muntanyeta de joc de primària

+ Infografia metodologia patis biocèntrics

plànols

Estat inicial

Fase co-creació