Lloc Escola Eduard Toda, Reus
Dirigit a comunitat educativa
Conductors arquitectes d’El globus vermell
Aquest projecte és part del programa divulgatiu Patis x Clima Catalunya, que contempla un conjunt d’activitats d’assessorament per a administracions públiques, d’acompanyament i de co-creació per a comunitats educatives per a la transformació dels seus espais exteriors. L’escola Eduard Toda, va ser escollida a la convocatòria “Projecte de Renaturalització del nostre pati”, adreçada a totes les escoles públiques de la ciutat de Reus. El procés d’acompanyament va constar de cinc sessions d’intercanvi, els objectius específics de les quals es descriuen a continuació:
- S1: Detecció de necessitats, accions i usos del pati a partir de la realització d’activitats proposades.
- S2: Recollida de dades de la sessió anterior i retorn. Primer anàlisi sobre plànols
- S3: Avantprojecte. Es recullen les idees de transformació en una primera proposta.
- S4: Projecte bàsic per fases. Concreció de l’avantprojecte i priorització per fases.
- S5: Lliurament del projecte bàsic amb valoració econòmica.
En les sessions es va recollir la veu dels alumnes mitjançant les activitats proposades “Activitat a l’aire lliure” i “Què vull fer al pati?”. Es va comptar amb la presència dels diversos agents implicats en l’ús dels patis de l’escola: representants de famílies, antics alumnes, representants de menjador, professorat i equip directiu. A la primera fase d’exploració s’han recollit les diverses accions i necessitats no cobertes per perfilar les primeres idees relatives a la transformació de l’espai exterior de l’escola. A partir de les necessitats detectades s’han dut a terme 3 sessions més de co-disseny i retorn amb la comissió pati durant les quals s’han anat determinant les actuacions.
El projecte proposa ampliar les zones verdes actuals i crear-ne de noves; dotar l’espai de zones de diferents caràcters (activitats baixa, mitjana i alta); millorar les zones de joc; crear espais protegits del sol; diversificar els usos lúdics exteriors, a la vegada que té en compte l’ús esportiu que es fa fora d’horari lectiu. El projecte planteja solucions crucials d’adaptació i mitigació com ara l’augment de la cobertura vegetal en diferents estrats per afavorir la biodiversitat i la gestió de l’aigua mitjançant recollida i emmagatzematge de pluvials, així com la implementació de sistemes urbans de drenatge sostenible i la recuperació de les superfícies permeables per evitar aigües torrencials i afavorir la infiltració.
Els objectius del projecte són els següents:
- aportar diversificació pel que fa als usos del pati oferint així múltiples opcions de joc i activitats fins ara no contemplades
- millorar les connexions entre les diferents zones i nivells, oferint connexions més naturals i fluïdes i evitant espais actualment infrautilitzats com ara racons, passos estrets i culs de sac
- renaturalitzar el pati i assegurar-ne la seva sostenibilitat al llarg del temps, tenint en compte els episodis de sequera presents, mitjançant l’aplicació de sistemes de drenatge sostenible com ara zones d’infiltració, la millora de la qualitat del sòl en general i la instal·lació d’un sistema de recollida i emmagatzematge d’aigües pluvials.
+ Infografia metodologia patis biocèntrics