Per què urgeix la renaturalització dels espais i dels temps educatius?
Així comença l’editorial del núm 7 de la revista Dossier de Graó, que hem coordinat des d’El globus vermell amb la col·laboració de Pilar Calçada.
Amb la situació actual de crisi planetària encara es fa més evident que els infants i el jovent no sempre gaudeixen d’uns ecosistemes propis on puguin créixer i aprendre de manera saludable.
És urgent RENATURALITZAR ELS ESPAIS I ELS TEMPS EDUCATIUS per repensar, reinventar i reciclar els ecosistemes dels nostres hàbitats i, especialment, els ecosistemes educatius locals. Cal humanitzar més els espais educatius per garantir l’equitat i escurçar la bretxa ecològica i social que existeix actualment en molts barris i territoris, per aquest motiu parlem d’un nou CURRÍCULUM ECOSOCIAL que serveixi de marc per acompanyar els aprenentatges, que afavoreixi el creixement de la persona en totes les facetes. La transformació requereix espais des d’on es pugui observar, sentir, percebre on som. Per això esdevé clau escoltar veus diverses procedents del món de la neurociència, l’arquitectura sostenible, el disseny regeneratiu, l’educació o la psicologia ambiental, per poder abandonar vells patrons de comportament. Moltes hem crescut en patis de ciment, tancats i allunyats de la natura.
En aquest monogràfic hi trobareu experiències variades de comunitats educatives, i de la mateixa Administració, que, a través de les seves propostes i projectes, han experimentat la transformació del que era vell. Ens mostren com les persones comencem a albirar una possibilitat futura, nascuda del diàleg entre la comunitat i el seu entorn.
+ info