Lloc Nau Bostik. C. Ferran Turné 1-11
Dia 12 de maig
Hora 18:30-20:00h
Ens trobem arran de la presentació de la revista monogràfica Dossier, sobre la Renaturalització dels Espais i els Temps Educatius, amb molts dels col·laboradors que han participat.
Amb la situació actual de crisi planetària encara es fa més evident que els infants i el jovent no sempre gaudeixen d’uns ecosistemes propis on puguin créixer i aprendre de manera saludable. És urgent RENATURALITZAR ELS ESPAIS I ELS TEMPS EDUCATIUS per repensar, reinventar i reciclar els ecosistemes dels nostres hàbitats i, especialment, els ecosistemes educatius locals.
Cal humanitzar més els espais educatius per garantir l’equitat i escurçar la bretxa ecològica i social que existeix actualment en molts barris i territoris, per aquest motiu parlem d’un nou CURRÍCULUM ECOSOCIAL que serveixi de marc per acompanyar els aprenentatges, que afavoreixi el creixement de la persona en totes les facetes. La transformació requereix espais des d’on es pugui observar, sentir, percebre on som. Per això esdevé clau escoltar veus diverses procedents del món de la neurociència, l’arquitectura sostenible, el disseny regeneratiu, l’educació o la psicologia ambiental, per poder abandonar vells patrons de comportament. Moltes hem crescut en patis de ciment, tancats i allunyats de la natura.
És moment de PRESENCIAR LA NATURA, d’obrir les portes i les finestres dels centres educatius, i d’obrir la ment a percebre les iniciatives que estan emergint en el paisatge educatiu actual. Perquè l’aprenentatge es visqui en escenaris en procés de renaturalització com els projectes pilot que apareixen a la revista, és fonamental codissenyar uns espais que coinspirin, que respectin la natura i també que permetin aprendre a ser de dins cap enfora.
És fonamental que en aquests espais es pugui aprendre a respectar, a conviure i a viure amb la natura de l’entorn. Això significa que caldrà PROTOTIPAR uns FUTURS ENTORNS D’APRENENTATGE ORGÀNICS, uns entorns que contribueixin a cristal•litzar amb les eines adequades un comportament més probiòtic.
També considerem convenient somiar uns ESCENARIS COLIDERATS PER UNS AGENTS EDUCATIUS I UNA COMUNITAT amb valors ètics i humans. Un projecte personal que estigui en coherència amb la natura i que permeti trobar l’encaix en la pròpia comunitat educativa, en l’espai que ocupem i en la terra que habitem.
Reflexionem, actuem, experimentem, compartim entorn a la temàtica, prenent com a eix principal la presentació de la revista monogràfica Dossier de Graó i les Jornades Patis x Clima 2022 coordinades per El globus vermell.
Ens acompanyaran la Maria Truñó Comissionada d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona i la Marta Portero doctora en neurociència per la UAB.
La participació a la trobada és gratuïta, però cal inscripció prèvia abans del 9 de maig
Inscripcions aquí