Renaturalització de l’escola La Salle de Manresa


Lloc Escola La Salle de Manresa
Dirigit a comunitat educativa
Col·laboradora Inara Hasanova, paisatgista
Conductors arquitectes d’El globus verd

El projecte preveu diverses intervencions amb l’objectiu de transformar l’espai d’esbarjo actual en un nou espai d’aprenentatge “renaturalitzat”. El projecte planteja solucions crucials d’adaptació i mitigació com ara l’augment de la cobertura vegetal en diferents estrats per afavorir la biodiversitat i la gestió de l’aigua mitjançant recollida i emmagatzematge de pluvials (fase posterior), així com la implementació de sistemes urbans de drenatge sostenible i la recuperació de les superfícies permeables per evitar aigües torrencials i afavorir la infiltració.

La comunitat de la Salle Manresa després de dur a terme un procés de reflexió sobre l’estat actual i potencial dels espais exteriors de la mà del nostre equip inicia un procés participatiu, amb l’objectiu de redissenyar l’espai conjuntament i aportar diversificació dels usos lúdics exteriors.

En termes generals el projecte proposa ampliar les zones verdes actuals i crear-ne de noves; dotar l’espai de zones de diferents caràcters (activitats baixa, mitjana i alta); millorar les zones de joc i crear espais protegits del sol i del vent, imprescindibles per dur a terme activitats educatives amb els infants a l’exterior.

S’inicia amb l’execució de la fase 1 d’un procés de transformació més global que contempla la totalitat dels espais exteriors de l’escola. Els objectius d’aquesta transformació són els següents:
(1) aportar diversificació pel que fa als usos del pati oferint així múltiples opcions de joc i activitats fins ara no contemplades;
(2) millorar les connexions entre les diferents zones i nivells, oferint connexions més naturals i fluïdes i evitant espais actualment infrautilitzats com ara racons, passos estrets i culs de sac;
(3) renaturalitzar el pati i assegurar-ne la seva sostenibilitat al llarg del temps mitjançant l’aplicació de sistemes de drenatge sostenible com ara zones d’infiltració, la millora de la qualitat del sòl en general.

Renaturalitzar, aportar vida a un espai inert. Crear un hàbitat biodivers adequat per a les persones i altres éssers, és un procés llarg en el que l’ecosistema educatiu s’uneix creient en els beneficis integrals que aporta a diferents escales.
Renaturalitzar segurament no és plantar alguns arbres o plantes, més aviat es tracta de crear les condicions per a que la vida sorgeixi.

fotos fase 01