Ja ha sortit el quadern Núm. 65 de la revista Opcions: Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica? en el que hem participat amb la redacció de l’article De com la ciutat renaturalitzada esdevé una ciutat confortable i viva. El podeu llegir adquirint la revista en paper.
L’article pretén contextualitzar la necessitat actual de renaturalitzar la ciutat per fer front als efectes del canvi climàtic a les ciutats. Aquests són ben coneguts i ja formen part del llenguatge quotidià: onada de calor, efecte illa de calor, nit tropical… L’arquitectura vernacular, àrab i mediterrània sempre ha adoptat estratègies per fer front a episodis de sequera i d’altes temperatures i n’és un bon referent per a recuperar conceptes que potser han quedat una mica oblidats. Tot i així, les realitats quotidianes de la majoria de persones que viuen a les ciutats cada vegada més densificades suposen un nou repte: l’índex de vulnerabilitat al canvi climàtic retrata que hi ha relacions entre el teixit urbà, la renda per càpita, la densitat poblacional i l’accés al verd urbà. Aquest fet té conseqüències a nivell de la salut i el benestar de les persones que viuen a les ciutats. La implementació d’estratègies de renaturalització urbana així com les Solucions Basades en la Natura esdevenen, per tant, accions crucials per a la mitigació i adaptació de la població i les ciutats a aquests canvis que estem vivint…
Dins de la publicació recomanem també el reportatge d’Ivet Eroles Els patis, refugis naturals, que il·lustra experiències del globus en la seva tasca de renaturalització dels patis escolars. Es mostren els exemples de l’Escola Sant Ignasi de Manresa o l’Escola Bressol La Sabina de Madrid, on la comunitat educativa ha près la iniciativa d’aprofitar la potencialitat dels patis per transformar-los en refugis climàtics, espais confortables que s’obren a la ciutat i als veïns. També es fa referència al programa patis x clima en Acció que s’està duent a terme en tres escoles pilot de la ciutat de Barcelona, activant les comunitats al voltant dels seus ecosistemes educatius. El reportatge ens apropa també als estudis d’ISGlobal sobre l’adaptació de les escoles al canvi climàtic i al programa europeu COOLSCHOOLS, que estudia els beneficis de transformar els patis en espais més adaptats al canvi climàtic a partir de solucions basades en la natura.