Nom projecte: Programa de renaturalització i adaptació al canvi climàtic d’escoles
Tipologia de projecte: Transformació dels espais exteriors de centres educatius públics de la Comunitat autònoma
Emplaçament: Comunitat autònoma de Castella i Lleó
Agents implicats:Comunitat educativa, Fundació Patrimoni Natural de la Junta de Castilla y León, Conselleria de Foment i Medi Ambient i la Conselleria d’Educació
Any inici: 2020
El programa es duu a terme a 65 centres educatius públics de Castella i Lleó. Està finançat per REACT-UE i hi col·laboren la Fundació Patrimoni Natural de Castella i Lleó i les Conselleries de Foment i Medi Ambient, Habitatge i Ordenació del Territori i Educació.
El seu objectiu és respondre als riscos climàtics i augmentar la biodiversitat d’espais urbans potenciant les plantacions amb criteris agroecològics, ecosocials, la biodiversitat i varietats locals, la salut física i emocional i la sobirania alimentària.
El projecte parteix d’un treball de generació d’infraestructura verda, el segell de centres sostenible i el programa PRAE i col·laboracions en formació i acompanyament del professorat d’utilització d’exterior com a escenari d’aprenentatge.
Els 65 centres van ser seleccionats d’entre 300 sol·licituds seguint criteris d’experiència educativa sobre sostenibilitat i ús exterior, vulnerabilitat climàtica local i el grau de participació de cada comunitat educativa.
Actualment el programa està en fase de finalització d’obres i generació d’una plataforma web que serveixi de repositori d’experiències educatives i de renaturalització. Aquest web ha estat fruit d’un procés participatiu de 400 docents. Un dels punts clau serà el quadern de manteniment curriculitzat per a infantil, primària i secundària de les infraestructures generades.